Free Web Hosting
Полимерната глина е изключително популярна сред хората, които се занимават с приложно изкуство. Тя има огромен потенциал, представлявайки средство за самоизразяване и самоизява. Тя е пластичен материал, с който се работи лесно, тъй като е много мек. Полимерната глина остава мека и може да се оформя многократно. Може да запази първоначалните си характеристики, стига да се съхранява в затворен плик, далече от високи температури и директна слънчева светлина. Обикновената полимерна глина се обработва, като се пече в предварително загрята на около 130-135°C фурна. Печенето средно продължава около 15-30 мин. (в зависимост от дебелината).
Полимерната глина е съединение на основата на PVC и един или повече пластификатора. Към полупрозрачната основа обикновено се добавят пигменти, които придават различни цветове на полимерната глина. Когато материалът не трябва да е прозрачен се добавят малки количества каолин или бяла китайска глина. Когато пък се търси перлен или метален ефект, тогава ключовата добавка е слюдата. Химическият състав на полимерната глина е съобразен с международните здравни стандарти и не е опасен за здравето.
Полимерната глина може да се използва по много начини, самостоятелно или в комбинация с други материали. Най- широко разпространените практики са:
  • Извайване – ръчно се оформят предмети, които могат да бъдат с различни размери. Изработване на мъниста, брошки, бижута и копчета.
  • Покриване на предмети изработени от стъкло, метал, теракот и картон. Също и на по едри предмети като маси, столове и други.
  • Изработване на големи и малки съдове, като кутии, буркани, купи и контейнери.
  • Използва се за имитация на различни естествени материали като нефрит, тюркоаз, мрамор, гранит, метал, слонова кост, дърво, кожа и мозайка; при изработка на колажи като основа или акценти; изработка на картини от полимерна глина под формата на течни пасти и релефи; създаване на елементи с различно приложение, например рамки, игри, пионки, диорами, играчки, мини-книги, капачета, поздравителни картички и други.